vrijdag 7 juni 2013

Kaart Canarische Eilanden – Vakantie Spanje

Kaart Canarische Eilanden, steden, reliëf: CIA
De Canarische Eilanden is een eilandengroep en een de 17 regio’s van Spanje. De eilanden liggen voor de kust van het noordwesten van Afrika en hebben 2.126.769 inwoners (2011). De Spaanse naam is Islas Canarias.

De hoofdsteden van de archipel zijn Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria.

De Canarische Eilanden liggen in de Atlantische Oceaan ten westen van Marokko en het gebied Westelijke Sahara, op ongeveer 100 kilometer ten westen van de kust van het zuiden van Marokko.

De eilanden hebben als Spaanse autonome regio twee officiële hoofdsteden. Dit zijn Santa Cruz de Tenerife, op het eiland Tenerife, en Las Palmas de Gran Canaria, op het eiland Gran Canaria.

De autonome regio bestaat uit twee provincies. Dit zijn Santa Cruz de Tenerife, met de eilanden Tenerife, La Palma, La Gomera en El Hierro, en Las Palmas de Gran Canaria, met Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en enkele kleinere onbewoonde eilanden.

De Canarische Eilanden bestaan uit 7 grote eilanden. Dit zijn El Hierro of Ferro, Fuerteventura, Gran Canaria, La Gomera, La Palma, Lanzarote en Tenerife.

Verder zijn er zes kleinere eilandjes, die de Chinijo Archipel worden genoemd. Dit zijn Graciosa, Alegranza, Montaña Clara, Isla de Lobos, Roque del Este en Roque del Oeste.

Tenerife is het grootste eiland van de archipel.

De eilanden, die van vulkanische oorsprong zijn, liggen geografisch in een licht gekromde boog. Lanzarote is het meest oostelijke eiland en El Hierro het meest westelijke.

De vulkaan Teide op Tenerife is met een hoogte van 3.718 meter de hoogste berg van Spanje. Een aantal andere bergen op de eilanden zijn de Roque de los Muchachos, Pico de las Nieves, Pico de Malpaso, Garajonay.

De Spanjaarden veroverden de eilanden in de 15e eeuw. De oorspronkelijke bevolking van de Canarische Eilanden zijn de Guanchen.

Klimaat en vakantie
De Canarische Eilanden hebben door de hoogteverschillen verschillende klimaattypen. Het meest voorkomende is het subtropisch-maritiem klimaat, gemiddeld 20 °C, met lange warme zomers en milde warme winters.

De eilanden zijn een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer het mooie weer, de prachtige stranden en de steden met veel uitgaansgelegenheden.

Op de Canarische Eilanden zijn vier Spaanse nationale parken. Dit zijn het Caldera de Taburiente National Park op La Palma, het Garajonay National Park op La Gomera, het Timanfaya National Park op Lanzarote en het Teide National Park op Tenerife.

De derde stad van de archipel, La Laguna op het eiland Tenerife, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Langs de kust van de eilanden zijn veel vakantie-accomodaties te vinden, zoals hotels, appartementen, vakantiehuisjes, restaurants en nachtclubs.

Steden Canarische Eilanden
Naast de hoofdsteden Santa Cruz de Tenerife en Las Palmas de Gran Canaria zijn een aantal andere steden op de Canarische Eilanden: San Cristóbal de La Laguna, San Sebastián de La Gomera.

Telde, Arona, Santa Lucía de Tirajana, Arrecife, San Bartolomé de Tirajana, La Orotava, Puerto del Rosario, Los Llanos de Aridane, Santa Cruz.

Luchthavens
Vliegvelden op de Canarische Eilanden zijn Tenerife South Airport en Tenerife North Airport op Tenerife en Lanzarote Airport, Fuerteventura Airport, Gran Canaria Airport, La Palma Airport, La Gomera Airport, El Hierro Airport.

Havens
Havensteden op de Canarische Eilanden zijn op Tenerife: Los Cristianos, Santa Cruz de Tenerife en Port of Garachico. Op Fuerteventura ligt de haven van Rosario en op Lanzarote die van Arrecife.

Havens op Gran Canaria zijn Las Palmas en Agaete, op La Gomera San Sebastián de La Gomera en op El Hierro ligt de haven van La Estaca.

Kaart Canarische Eilanden