zaterdag 15 juni 2013

Kaart Fuerteventura en Puerto del Rosario – Vakantie Spanje Provincie Canarische Eilanden

Kaart Fuerteventura, steden, wegen, reliëf, havens, topografie: US Army
Fuerteventura is een van de eilanden van de Spaanse regio Canarische Eilanden. Het eiland hoort bestuurlijk bij de provincie Las Palmas de Gran Canaria en heeft 103.167 inwoners (2009). De hoofdstad is Puerto del Rosario.

Fuerteventura ligt in de Atlantische Oceaan ten zuidoosten van het eland Lanzarote, en ongeveer 120 kilometer uit de kust van Marokko op het Afrikaanse vasteland.

Het eland heeft een oppervlakte van ongeveer 1660 km² en is daarmee na Tenerife het grootste eiland van de archipel. Tot het eiland hoort ook het kleinere eiland Lobos.

Landschap
Fuerteventura is van vulkanische oorsprong. Het is het meest woestijnachtige en minst bergachtige eiland van de Canarische Eilanden. Het hoogste punt is de Pico de la Zarza (807 m).

Hier en daar zijn duinen gevormd met zand dat in de loop van de tijd is overgewaaid uit de Sahara. Het eiland heeft weinig begroeiing.

Op Fuerteventure liggen een aantal natuurparken. Dit zijn het Parque Natural del Islote de Lobos, Parque Natural de Corralejo en het Parque Natural de Jandía.

Gemeenten
Fuerteventura is bestuurlijk ingedeeld in zes gemeenten. Dit zijn Antigua, Betancuria, La Oliva, Pájara, Puerto del Rosario en Tuineje.

Het eilandbestuur zetelt in Puerto del Rosario.

Vakantie
Fuerteventura heeft een subtropisch klimaat en is zeer droog. Er waait veelal een passaatwind.

Het eiland is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer het warme weer, de watersportrecreatie en de stranden.

Door de vrijwel constante passaatwind is het eiland populair bij wind- en kitesurfers.

Corralejo, in het noorden, en het Jandíaschiereiland, in het zuiden, trekken veel toeristen vanwege de aanwezigheid van uitgestrekte zandstranden.

De stad Corralejo, in het noordoosten van Fuerteventura, staat bekend om de langgerekte witte stranden waar ook veel watersporters zoals surfers en kiteliefhebbers terecht kunnen.

Voor de kust van Corralejo ligt het kleine eiland Lobos, dat met een geregelde bootdienst bereikbaar is. Het is een aantrekkelijke stek om te duiken, snorkelen, wandelen en mountainbiken.

De stad Betancuria is de voormalige hoofdstad van Fuerteventura. De plaats trekt veel bezoekers vanwege de eeuwenoude kerk uit 1691 en het sfeervolle centrum.

Het vissersdorp El Cotillo, aan de noordwest zijde van het eiland, heeft een haven en er zijn witte zandstranden, de zogenaamde 'El Cotillo Lagunes'. Een verdedigingstoren in het dorp biedt een mooi panorama over de baai.

Steden
Naast de hoofdstad Puerto del Rosario zijn een aantal andere steden en plaatsen op Fuerteventura: Antigua, Corralejo, Betancuria, El Cotillo.

De Luchthaven van Fuerteventura ligt op het oostelijke deel van het eiland bij Puerto del Rosario.

Vanuit de haven van Corralejo varen veerboten naar het noordelijker gelegen eiland Lanzarote.