woensdag 12 juni 2013

Kaart Gran Canaria en Las Palmas - Vakantie Spanje Provincies

Kaart Gran Canaria, steden, wegen, stranden, reliëf, topografie: US Army
Gran Canaria is een van de Canarische Eilanden, een archipel in de Atlantische Oceaan die bestuurlijk bij Spanje hoort. Het eiland heeft 850.391 inwoners (2011) en de hoofdstad is Las Palmas de Gran Canaria.

Las Palmas de Gran Canaria is ook een van de twee hoofdsteden van de Spaanse regio Islas Canarias. De andere hoofdstad van de regio is Santa Cruz de Tenerife op het naburige eiland Tenerife.

Las Palmas is ook de hoofdstad van de provincie Las Palmas de Gran Canaria, die bestaat uit de eilanden Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote en enkele kleinere onbewoonde eilanden.

Gran Canaria ligt ten oosten van Tenerife en ongeveer 210 kilometer uit de kust van het Noordwest-Afrikaanse land Marokko. De oppervlakte van Gran Canaria bedraagt ongeveer 1.560 km².

Het eiland is van vulkanische oorsprong. Het hoogste punt is met een hoogte van 1.949 meter de top van de Pico de las Nieves.

Klimaat en Vakantie
Gran Canaria heeft een subtropisch klimaat. De temperatuur is het hele jaar vrij gelijkmatig door de calisio. Dit is een vochtige noordoostpassaat, en de Canarische Stroom, een aftakking van de Golfstroom.

In de bergen en in het binnenland van et eiland is het koeler en op de hoogste bergen kan enkele maanden per jaar sneeuw liggen.

Gran Canaria is een populaire bestemming voor een vakantie vanwege onder meer het mooie weer, de natuur, de stranden en de toeristische accommodaties.

Op het zuiden van een eiland ligt Palmitos Park. Dit is een groot vogelreservaat.

Veel bezoekers trekt de markt in de vissersplaats Arguineguin.

Aan de zuidkust van het eiland liggen veel zandstranden en de toeristische steden Maspalomas en Playa del Inglés.

De hoofdstad Las Palmas wordt gedomineerd door moderne hoogbouw en bestaat uit de havenwijk Puerto de la Luz, het eigenlijke Las Palmas en de oude in koloniale stijl gebouwde wijk Vegueta.

In Las Palmas staat het huis (Casa de Colón) van de wereldreiziger Christoffel Columbus. Er is ook het Museo Canario gevestigd, met informatie over archeologische vondsten en de Guanchen, de oorspronkelijke bewoners.

Op Gran Canaria zijn eveneens de rotswoningen van deze voormalige bevolking van de eilanden te bezichtigen.

Langs de kust van Gran Canaria zijn de afgelopen decennia veel toeristische accommodaties gebouwd, zoals vakantieparken, hotels, appartementen, restaurants en nachtclubs

Steden Gran Canaria
Naast de hoofdstad Las Palmas de Gran Canaria zijn een aantal andere steden en plaatsen op het eiland: Maspalomas, Galdar, Playa del Inglés, Puerto de Las Nieves. Arguineguin.

De grootste gemeenten op het eiland zijn na Las Palmas: Telde, Santa Lucía de Tirajana, San Bartolomé de Tirajana, Arucas, Ingenio en Agüimes.

Het internationale vliegveld van het eiland is de luchthaven Gando.